Barokk építészet

Barokk építészet...

Szent Péter-székesegyház, Szent Pál-székesegyház, Il Gésu, San Carlo alle Quattro Fontane-templom...

Keresés

XVI.század vége-XVIII.sz.vége

 

 

an image

Lorenzo Bernini: Szent Teréz extázisa

A portugál barucca szó furcsa formájú gyöngyöt jelent, mely az olasz eredetű barocco szóval együtt, mely nyakatekertet, különöset jelent, találóan fejezik ki a barokk művészet alapvető formai jegyeit. A stílus nevét az utókor ragasztja rá, nem titkolva lekicsinylését a zavaros, túldíszített, sokszor zavarba ejtően pompázatos alkotásait szemlélve.
De ez az alapvetően a reprezentációra épülő irányzat hódít a XVI. –XVIII. századi Európában, főleg az abszolút monarchikus központokban. A barokk művészet az ellenreformáció hatására indul el Rómából, és leginkább a katolikus országokban terjed el. A reformációban megtépázott egyház az uralkodókkal karöltve próbálják híveiket visszahódítani káprázatos díszítményeikkel. Az egyház szigorú rendjét, a katolikus egyház filozófiáját Olaszországban és Spanyolországban hirdeti, míg az egyházzal szövetséges abszolút uralkodók hatalmát, fényűzését Franciaországban, és Angliában szolgálja.
A protestáns lelkületű holland polgárság barokk művészete azonban mellőzi a színpadiasságot, az öncélú, szeszélyes pompát. Műalkotásaik a gazdag polgárok otthonaiban  is megjelennek, új festészeti műfajokat alakítanak ki a megrendelői igényeket kielégítve. (csendélet tájkép csoportportré életkép) A barokk stílus nagy hatással van a művészet minden területére, és együttes alkalmazásuk   jól érvényesülnek a barokk palotákon, templomokon. Tovább...