Header image header image 2  
S-krea studio
  || Kezdőlap || Vissza ||
   
 

Parthenon

/I.e. 447-438/

large product photo   A görög művészet legszebb temploma.
Az Akropolisz területén található és a város névadó istennőjének ajánlott épületet Periklész utasítására emelték, annak a nagyszabású építkezési programnak a keretében, amelyet a kormányzó a fővárosban kezdeményezett. A munka meg valósítását Iktinosz és Kallikratész építészekre bízta, akik hatalmas méretű építkezésbe fogtak, és a szárazföldi Görögország legnagyobb dór stílusú templomát hozták létre. A dór oszlopok felett egy architráv és egy körbefutó fríz látható, amelynek rendkívüli szobordíszítését Pheidiasz és műhelyének tagjai készítették. A Parthenonon ezenkívül, remekül nyomon követhetők a szándékos deformációk (úgymint a külső oszlopok könnyed befelé hajlása vagy a középső rész enyhe görbülete), amelyek által a görög építészek a harmónia, az egyensúly és a szabályosság vizuális illúzióját igyekeztek kelteni az épület minden részletében.
 
    Az oszlposorral körülvett épület.
 

A Parthenon alaprajza
large product photo   A Pallasz Athéne tiszteletére épített templom alaprajza, keresztmetszete.

1. Cella: a templom ablaktalan, központi belső tere, melyben az istenszobor állt.(Naosz)

2. Proanosz: oszlopos, nyitott előcsarnok.

3. Opiszthomodosz: hátsó előcsarnok .

4. Kincseskamra: az áldozati ajándékokat őrizték benne.

5. Pallasz Athéne 12 m magas aranyból és elefántcsontból készült szobra.

 
   
 
Parthenon északi ion fríze
large product photo   Lovasok felvonulása

A szobrászat és az építészet elválaszthatatlan a görög művészetben. Templomaikat szívesen díszítették domborművekkel, melyeknek témái arról az istenségről szóltak, akinek tiszteletére tervezték az épületet. A Parthenon frízen Pallasz Athéné életének jelenetei és a város legendás történeteit jelenítették meg. A domborművek Pheidiász irányításával készültek.A jelenet az istennő tiszteletére négy évente rendezett felvonulási ünnepséget örökíti meg. A 152 m hosszú ión fríz a Panathénaia ünnepség mozgalmas, életszerű bemutatására törekszik.A domborművön felsorakozó alakok természetesen mozognak, Pheidiász a tökéletes arányú emberi testek ábrázolása mellett az egyediségre is törekedett. Nincsen két egyforma mozgású, ülő, lépő figura a domborművön.
 
    A Panathénaia felvonulás jelenete.
 
Pallasz Athéne szobra
 
large product photo   Pheidiász műhelyében készült a szobor.

Pallasz Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője a görög mitológiában.
 
    A szobor a templom naoszában állt.