Header image header image 2  
S-krea studio
  || Katalógus ||
   
 

Gízai piramisok

/I.e. 2590-2506/
 

small product photo  

Az örökkévalóság legnagyobb emlékművei

A gízai nekropolisz fennséges nyugalmával hírdeti fáraóik örök életét.Az ókori világcsodák sorába tartozó hatalmas épületeket a világ Napóleon egyiptomi hódításai után ismerte meg.A legnagyobb piramisok Egyiptomban a Kheopsz-piramisa(146m), Khephrén-piramisa, Mükerinosz-piramisa.

A pontos csillagászati tájolás után, amely a Nagymedve és az Orion csillagképek segítségével történt , gondos alapozást végeztek.Az égtájak felé tájolt négyzet alapot, mely egy sziklás helyen állt elgyengették , négyzetrács formában árkokat vájtak a sziklába, azt elárasztották vízzel, majd a kiálló részeket lefaragták, a hiányzó részeket feltöltötték. Ilyen pontos vízszintezés után láttak a piramis felépítéséhez.

Kheopsz, Khephrén, Mükerinosz piramisa Gízában
 
 

 

 

small product photo

 

 

 

 

A piramis belső szerkezete

A: Bejárat

B : Ferde folyosó lefelé

C: Ferde folyosó felfelé

D: Nagy Galéria

E: Teher elosztó kamrák

F: Fáraó sírkamrája

G: Teherelosztó háromszögű szerkezet

H-I: Szellöző járatok

J: Fáraónő sírkamrája

K: Áldozati kamrába vezető út

L: Földalatti áldozati kamra

 
A piramis keresztmetszete
 

 

 

small product photo  

Az építése

A faragott köveket áradásos hónapokban vízi úton vitték a kofejtobol az építkezés helyére, az utolsó szakaszon pedig faszánokon szállították. Gurítólejtokön és faállványokon keresztül jutnak az átlagban 50 mázsa súlyú tömbök rendeltetési helyükre. Ezeket a tömböket olyan pontosan munkálták meg, hogy a köztük lévo hézagok nem haladják meg a 0,5 mm-t. A piramis közelében halotti templomot emelnek, ahol a fáraó kultuszát ápolják. További templomokat a fáraó által különösen tisztelt isteneknek szenteltek. A szarkofágot, benne a király földi maradványaival a Níluson a városból a piramis közelébe, majd onnan egy külön erre a célra kialakított úton át a sírhely belsejébe szállítják. E munkákat nem rabszolgák végzik, hanem szabad egyiptomiak, akik a Nílus áradása és aszály idején nem tudnak dolgozni a földeken.

Khepsz fáraó feltört szarkófágja
 

small product photo  

A piramis az ég mása, szigorú geometriai szempontok alapján épül. Az "aranymetszés", a "bűvös négyzet", "szent háromszög" technikáját alkalmazzák. A méreteknél olyan mágikus számok játszanak szerepet, mint a három és a négy, mert mindkettő a tökéletességet szimbolizálja. Az egyiptomiak hisznek túlvilági öröklétben: a fáraó nappal a napcsónakon, éjszaka a holdcsónakon megy az égbe. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy teste és mindaz, amire az élethez szüksége van, megmaradjon. Élelmet és italt, eszközöket, ékszereket és szolgákat adnak mellé a sírba, később ezeket csak ábrázolják.

Kheopsz piramis álboltozatos szerkezetű nagy folyosója